Home Diabétesz

Szájüreget érintő problémák

Szájüreget érintő problémák

A diabetes mellitus egy olyan anyagcsere betegség, amely magas vércukorszinttel jár. Ennek oka vagy az, hogy nem termelődik elegendő inzulin, vagy a termelődött inzulint a szervezet nem tudja hasznosítani. Ha a vércukorszint magas, a test folyadékot veszít, ami miatt a szövetek kiszáradnak. A fokozott vizelet elválasztás által próbál megszabadulni a szervezet a többlet cukortól.

Ha Ön diabéteszes, hajlamos lehet arra, hogy a szájnyálkahártyája is károsodjon. Nagyon gyakori jelenség a cukorbetegek körében. A magas vércukorszint kiváló táptalajt biztosít a különböző baktériumoknak és gombáknak, és csökkenti a szervezet öngyógyító képességét. E tényezők miatt a cukorbetegek ebből a szempontból is veszélyeztetett csoportba tartoznak.

A cukorbetegek 33%-nál életük során előfordulhat valamilyen bőrt vagy nyálkahártyát érintő probléma. A fogszuvasodás és a rossz lehelet szintén kapcsolatban lehet a diabétesszel.

Kutatások szerint a fogágy betegségek előfordulási gyakorisága is magasabb a cukorbetegek körében.

Szájszárazság

Szintén a cukorbetegség kapcsán kialakuló probléma, amikor nem érzi elég nedvesnek a száját. Ez kellemetlen érzés és jó táptalajt biztosít a baktériumok számára is. Fontos hogy minimalizálja a kialakulásuk esélyét. A nyálnak fontos szerepe van a szájüregben, szabályozza a baktérium flórát, „mossa” a fogakat és az ínyt, semlegesíti a savakat.

Íny betegségek

Az ínybetegségek a legkevésbé ismert kórképek, melyek a diabéteszes betegeknél előfordulhatnak. A cukorbetegek kb. 33%-ánál fordul elő fogágy betegség, a betegségük valamelyik stádiumában. A rosszul kezelt diabétesz okozhatja ezeket a tüneteket.

Amikor kialakul a cukorbetegség, a szervezetben található vérerek károsodnak. Ez befolyásolja az íny és a fogak vérellátását is, hajlamosít a bakteriális fertőzésekre. A nem megfelelően kezelt betegeknél, a nyál cukor tartalma is magasabb lehet a normálisnál, ami szintén elősegíti a baktériumok szaporodását a szájban.

Az ínybetegségek tünetei:

A felsorolt tünetek közül lehet, hogy csak egy fordul elő egy betegnél, de akár több tünet is jelentkezhet egyszerre. Ezek észlelésekor feltétlenül konzultáljon fogorvossal.

  • ínyvérzés fogmosáskor vagy fogselyem használatakor
  • duzzadt, vörös, érzékeny íny
  • ínysorvadás
  • fogvesztés
  • genny jelenléte a fogak között vagy az ínyben
  • megváltozott harapás, vagy állkapocsállás
  • állandóan fennálló rossz lehelet

Copyright © 2020 DiaClin Hungary. All rights reserved.