Home Diabétesz

Lábat érintő problémák

Lábat érintő problémák

Az egyik leggyakrabban előforduló elváltozás a cukorbetegek körében. A betegek 50%-nál alakul ki valamilyen lábat érintő probléma, amely a diabétesz egyik fő szövődménye lehet. A fejlett világban alsó végtag amputációra leggyakrabban a cukorbetegség talaján kialakult elváltozások miatt kerül sor.

Bőrkeményedés

A cukorbetegeknél gyakran kialakuló elváltozás a bőrkeményedés. Ez azért alakul ki, mert a talpon vannak olyan területek ahol nagyobb a nyomás, mint a többi részen. Túl sok bőrkeményedés esetén Önnek szüksége lehet ortopéd cipő vagy gyógybetét viselésére. Ha a bőrkeményedés nagyon vastag és nem kezelik megfelelően, akkor fekély alakulat ki belőle (nyílt seb). Soha ne próbálja meg saját magának eltávolítani a bőrkeményedést vagy a tyúkszemet, a nem megfelelő módszer alkalmazása fertőzés kialakulásához vezethet, amiből szintén kialakulhat a lábfekély. A bőrkeményedés eltávolítását mindig bízza szakemberre. Soha ne próbálja meg eltávolítani a bőrkeményedést kémiai anyagokkal. Ezek a szerek kimarhatják a bőrét. A legkíméletesebb, ha helyette a nedves lábon habkövet használ a napi tisztálkodás során, majd utána bekeni a lábát.

Fekélyek

A cukorbetegek lábán gyakran alakulnak ki fekélyek és a betegek 15%-nál ez a fekély nagyon súlyos is lehet. Az inzulint használó betegek esetében gyakrabban fordul elő. A túlsúly, a rendszeres alkohol fogyasztás és a dohányzás is hozzájárulhat a lábfekélyek kialakulásához.

A diabeteses láb kialakulásának 3 féle oka lehet, amelyek közül vagy egy, vagy több is előfordulhat egy betegnél: perifériás neuropáthia, érszűkület és fertőzés. E kórképeknek lesz a következménye a fekély, Charcot láb, fájdalmas neuropáthia, üszkösödés és végül az amputáció.

Fontos a megelőző lábápolás

Mivel a diabeteses betegek hajlamosabbak a lábproblémák kialakulására, számukra nagyon fontos a „megelőző” lábápolás. Szükséges a lábak naponta kétszer történő megmosása valamilyen kímélő tisztálkodó szerrel (DiaClin tusfürdő) és langyos vízzel. Mindig szárítsa, törölje meg alaposan a lábát különösen a lábujjak között. Alaposan vizsgálja meg a lábait, lát-e rajtuk sérülést, horzsolást, sebet, vagy a körmökön valamilyen elváltozást. Ha sebet talál a lábán, azonnal keresse fel az Önt gondozó orvost.

 

Copyright © 2020 DiaClin Hungary. All rights reserved.